nu geen verzendkosten
snelle bezorging
uitgebreide kennis
Potjie
Een Potjie is een Zuid-Afrikaanse gietijzeren pot die wordt gebruikt voor het maken van een stoofpot, soep of bijvoorbeeld mosselen. Het bereiden van een zogenaamde potjiekos is een Zuid-Afrikaanse traditie en er zijn zeer veel verschillende varianten en recepten hiervoor. De Potjie kan in de Braai worden geplaatst of direct op de kolen.

Dutch Oven
De Dutch Oven is een gietijzeren pan van een zware kwaliteit. Je kunt de pan in de Braai plaatsten of bijvoorbeeld aan een driepoot boven een vuur hangen. Ook kun je een taart bakken, een stoofpotje maken, spareribs maken, of zelfs een brood of pizza bakken.

Het grote verschil tussen de potjie en de Dutch oven is de vorm. Door de platte bodem is het makkelijk om een taart, brood, pannenkoek of pizza te maken. De ronde bodem van de Potjie heeft weer als voordeel dat de warmte goed verspreidt en het eten hierdoor niet aanbrandt. Een ander voordeel is dat het vocht via de bovenkant weer terug druppelt op de maaltijd.

In Zuid Afrika noemt met de Dutch Oven ook wel een Plat Potjie. Ook al doet de naam “Dutch Oven” vermoeden dat het iets Nederland is, het zijn met name de Amerikanen die erg bedreven zijn in het werken met de gietijzeren pan. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd voor het koken en op het internet zijn dan ook tal van recepten te vinden.

Eerste keer gebruiken
• In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje. Dit hoeft niet té heet.
• Vervolgens kan je de pan verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een oven op 150 tot 200 graden voor ongeveer een halfuur. Wrijf in met Zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pan vervolgens nog een uur in de oven op 150 graden en laat hem daarna rustig afkoelen in de oven.
• Uiteraard kan dit hele proces ook in de braai alleen zal de temperatuur wat lastiger te controleren zijn. Maar met een klein beetje ervaring is dit redelijk eenvoudig.

Na gebruik
• Maak de gietijzeren pan direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.
• Maak de pan schoon met een mesje of spatel. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken. Gebruik géén schoonmaak of afwasmiddel. Doe een Dutch Oven nooit in de afwasmachine
• Zorg dat deze goed droog is voordat het wordt opgeborgen. Laat de deksel op een kier en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag.
• Mocht de gietijzeren pan aanbranden, maak deze dan schoon met een staalborstel. Vervolgens goed uitspoelen, inbranden en insmeren met (zonnebloem) olie.

ONTVANG NIEUWS EN UPDATES

VEILIG BETALEN

betaalmogelijkheden

VOLG ONS

© DeWilde